Javascript must be enabled for the correct page display

Kan genetisch gemodificeerde soja een bijdrage leveren aan de wereldvoedselvoorziening?

Vries, H.P.R. de (2013) Kan genetisch gemodificeerde soja een bijdrage leveren aan de wereldvoedselvoorziening? Bachelor thesis.

[img]
Preview
Text
Scriptie_GM_SOJA.pdf

Download (379kB) | Preview

Abstract

Genetisch modificeren is het kunstmatig veranderen van bepaalde delen van de genen van een organisme op een manier zoals dat door voortplanting of natuurlijke recombinatie niet mogelijk is (COGEM). Dit houdt in dat er geknutseld is aan de genen van in dit geval sojabonen. Doordat er aan de sojaboon geknutseld is, is hij bijvoorbeeld resistent tegen pesticiden en andere verdelgingsmiddelen. Daardoor is hij makkelijker te bewerken op het land. Bij de productie van deze genetisch gemodificeerde bonen zijn een aantal grote bedrijven betrokken die alle rechten op deze bonen hebben. Dit kan soms ten koste gaan van kleine boeren die de concurrentie niet meer aan kunnen. Verder spelen overheden een grote rol met hun beleid als het gaat om gemodificeerd voedsel. Dit is namelijk niet overal toegestaan. Om de overheid te beïnvloeden zijn er veel NGO's die aangeven hoe er wel of niet met GM soja moet worden omgegaan.

Item Type: Thesis (Bachelor)
Degree programme: Human Geography and Planning
Supervisor: Druijven, DR. P.
Date Deposited: 23 Apr 2020 05:15
Last Modified: 23 Apr 2020 05:15
URI: https://frw.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/373

Actions (login required)

View Item View Item