Javascript must be enabled for the correct page display

De transformatie van hoogveengebieden: het belang van een strategisch en integraal plan in natuurherstel. Van behoud tot herinrichting – een casestudy van het Bargerveen.

Kemp, Ruben (2024) De transformatie van hoogveengebieden: het belang van een strategisch en integraal plan in natuurherstel. Van behoud tot herinrichting – een casestudy van het Bargerveen. Master thesis.

[img]
Preview
Text
EIP-Scriptie--Ruben-Kemp-S3367703--Planologie-van-hoogveenherstel-2.pdf

Download (16MB) | Preview

Abstract

Vergaande vervening heeft in Europa en in grotere mate in Nederland geleid tot het onder druk staan van de nog resterende hoogveengebieden. Vervening en de daaropvolgende ontginning en ruilverkavelingen zijn schadelijk geweest voor klimaat en natuur, omdat het veen niet langer broeikasgassen opslaat en geen habitat meer biedt voor soorten die aangepast zijn aan natte en voedingsarme omstandigheden. Deze natte omstandigheden staan onder druk door landgebruik in het gebied om de hoogveenrestanten, dat een lage grondwaterstand vereist. Hierdoor stroomt het water uit de resterende hoogveengebieden, waarna het veen uitdroogt, inklinkt en oxideert. Om dit tegen te gaan worden beschermings- en herstelmaatregelen uitgevoerd. Deze scriptie onderzoekt hoe disciplines relevant voor hoogveenherstel deze problemen aankaarten. Middels een casestudy van het Bargerveen, een hoogveenrestant in Zuidoost Drenthe, wordt via interviews met experts een beeld geschetst van en gereflecteerd op genomen en te nemen maatregelen in en rondom het Bargerveen. De interviews zijn aan de hand van een thematische analyse onderzocht en gecategoriseerd in overeenkomsten en verschillen aan de hand van de volgende thema’s: maatregelen voor het toekomstbestendig inrichten van hoogveenrestanten, instrumenten voor bestuurlijke actoren, landelijk paradigma binnen de ruimtelijke ordening ‘bodem en water sturend’ en de inpasbaarheid van hoogveen in het landschap. De resultaten suggereren dat het stikstofoverschot, dat funest is voor hoogveenvegetatietypen, vanuit een bronaanpak landelijk verholpen dient te worden. Op meer lokale schaal is het hydrologische systeem in en rondom een hoogveenrestant van zo een groot belang dat wanneer gekozen wordt voor behoud, herstel en uitbreiding van hoogveenrestanten, het hydrologische systeem zo ingericht dient te worden dat het hoogveenvegetaties voldoende nat houdt, ook in droge periodes. De experts vragen voor een toekomstbestendige inrichting om een integraal plan, waarin alternatieven voor huidige intensieve landbouw worden gecreëerd in een gebied om het hoogveenrestant, recreatie wordt ingepast en voorzieningen ten gunste van waterhuishouding- en berging in verband met verwachte klimaatverandering een belangrijke rol spelen. De uitvoering van deze plannen valt of staat bij gratie van politiek en maatschappelijk draagvlak, met de daaraan gekoppelde middelen. Dit geldt ook voor beheermaatregelen en onderhoud van reeds genomen maatregelen. Deze twee zaken zullen hoogstwaarschijnlijk nodig blijven, gezien de verwachte klimaatverandering.

Item Type: Thesis (Master)
Degree programme: Environmental & Infrastructure Planning
Supervisor: Dijk, T. van and Meijles, E.W.
Date Deposited: 04 Oct 2024 09:03
Last Modified: 04 Oct 2024 09:03
URI: https://frw.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/4707

Actions (login required)

View Item View Item