Javascript must be enabled for the correct page display

Brain Drain: push of pull? Onderzoek naar het belang van een op de studie aansluitende arbeidsmarkt voor pas-afgestudeerde hogeropgeleiden

Middeldorp, M.M. (2012) Brain Drain: push of pull? Onderzoek naar het belang van een op de studie aansluitende arbeidsmarkt voor pas-afgestudeerde hogeropgeleiden. Master thesis.

[img]
Preview
Text
Bijlagen.pdf

Download (11MB) | Preview
[img]
Preview
Text
Thesis_Marten_Middeldorp.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Jaarlijks betreden duizenden pas-afgestudeerde hogeropgeleiden de Nederlandse arbeidsmarkt. Hierbij hebben zij ongelijke kansen; de toegang tot banen is ongelijk over het land verspreid. Dit leidt ertoe dat een deel van de studenten een grotere verhuis- of pendelafstand, óf een lager baansucces zal hebben. Het blijkt dat de relatieve toegang tot geschikte banen van belang is bij het verklaren van de afstand tussen studie- en werkstad. Wanneer er voor de pas-afgestudeerde relatief veel geschikte banen op de lokale arbeidsmarkt zijn, vindt deze op kortere afstand van de studiestad een baan. De sterkte van dit verband verschilt per afstudeerrichting en is onderdeel van een persoonlijke afweging die de pas-afgestudeerde maakt. Een deel van de afstudeerders in ongunstige arbeidsmarkten blijft toch in de buurt van de studiestad wonen; een beslissing die wel degelijk invloed heeft op de hoogte van het salaris, maar niet van doorslaggevend belang blijkt.

Item Type: Thesis (Master)
Degree programme: Economic Geography
Supervisor: Venhorst, dr. V.A. and Van Dijk, prof. dr. J.
Date Deposited: 23 Apr 2020 05:20
Last Modified: 23 Apr 2020 05:20
URI: https://frw.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/766

Actions (login required)

View Item View Item