eprintid: 373 rev_number: 1 eprint_status: archive userid: 1 dir: disk0/00/00/03/73 datestamp: 2020-04-23 05:15:43 lastmod: 2020-04-23 05:15:43 status_changed: 2020-04-23 05:15:43 type: thesis metadata_visibility: show creators_name: Vries, H.P.R. de title: Kan genetisch gemodificeerde soja een bijdrage leveren aan de wereldvoedselvoorziening? ispublished: pub full_text_status: public abstract: Genetisch modificeren is het kunstmatig veranderen van bepaalde delen van de genen van een organisme op een manier zoals dat door voortplanting of natuurlijke recombinatie niet mogelijk is (COGEM). Dit houdt in dat er geknutseld is aan de genen van in dit geval sojabonen. Doordat er aan de sojaboon geknutseld is, is hij bijvoorbeeld resistent tegen pesticiden en andere verdelgingsmiddelen. Daardoor is hij makkelijker te bewerken op het land. Bij de productie van deze genetisch gemodificeerde bonen zijn een aantal grote bedrijven betrokken die alle rechten op deze bonen hebben. Dit kan soms ten koste gaan van kleine boeren die de concurrentie niet meer aan kunnen. Verder spelen overheden een grote rol met hun beleid als het gaat om gemodificeerd voedsel. Dit is namelijk niet overal toegestaan. Om de overheid te beïnvloeden zijn er veel NGO's die aangeven hoe er wel of niet met GM soja moet worden omgegaan. date: 2013 date_type: published thesis_type: bachelor degree_programme: SGP tutors_name: Druijven, DR. P. keywords_local: Genetische modificatie keywords_local: Soja language_iso: nl titleorder: Kan genetisch gemodificeerde soja een bijdrage leveren aan de wereldvoedselvoorziening? dbi: 519b607684214 imported_item: yes date_of_import: 2020-04-22 imported_from: http://scripties.frw.eldoc.ub.rug.nl/root/ba/SGP/2013/hprdevries/ import_source_file: theses-frw-20200422132453-519b607684214.xml date_issued: 2013-01-01 citation: Vries, H.P.R. de (2013) Kan genetisch gemodificeerde soja een bijdrage leveren aan de wereldvoedselvoorziening? Bachelor thesis. document_url: https://frw.studenttheses.ub.rug.nl/373/1/Scriptie_GM_SOJA.pdf